Ympäristötietoutta Chileen ja takaisin


Rodrigo Poliche ihailee 4000 vuotta vanhaa lehtikuusta Chilessä.

Luonto- Liiton vieraana kävi chileläinen ympäristövaikuttaja Rodrigo Poliche. Hän koordinoi luonnonsuojeluprojekteja ja lajistokartoituksia Patagoniassa, kotikylänsä Caleta Tortelin lähistöllä. Rodrigo on myös elokuvaohjaaja: hän on tehnyt lyhytvideoita ja kaksi suurempaa luontodokumenttia, jotka ovat nimeltään Isla de los Muertos ja Katalalixar.

Mikä toi chileläisen ympäristöaktivistin Suomeen?

Rodrigo Poliche

Rodrigo Poliche on löytänyt Chilen eteläosista hienon koskemattoman alueen, josta on löytynyt uusia eliöitä ja kasvilajeja. Esimerkiksi lihansyöjäkasvi ja myrkyllinen hämähäkki suurine seitteineen. Tarvitaan lisää varoja, jotta kartoitustyö voi jatkua ja ennennäkemättömiä lajeja löytyä. Ymmärryksen ja tiedon lisääminen ympäristöasioissa on myös Polichen tähtäimessä tuleville vuosille. Tarkoituksena on tehdä kampanjoita ja yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa. Tätä varten hän vierailee nyt Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Englannin kielen taidon lisääminen on olennaista koko Chilessä. Häntä kiinnostaa myös paljon suomalainen koulutusjärjestelmä ja valtion nopea kehittyminen.

Mikä yhdistää Chileä ja Skandinaviaa?

Chilestä on löydetty 4000 vuotta vanha lehtikuusi, joka on ikoninen Chilelle ja kotoperäinen laji Patagonian alueella, vaikka se on nyt vaarantunut. Lehtikuusi löydettiin Chilen ja Argentiinan rajalta vuorelta rotkojen partaalta. Ruotsissa Fulufjället luonnonpuistossa sijaitsee kaikkien aikojen vanhin elävä kuusi, joka on noin 9550 vuotta vanha. Ikä on määritelty radiohiilitutkimuksen kautta juurista. Rodrigoa kiinnostaa tämä fakta ja lajien samankaltaisuus maantieteellisestä sijainnista huolimatta. Chilessä monet tutut skandinaaviset lajit ovat eksoottisia. Esimerkiksi muurahaisia ei esiinny Chilen Patagonian alueella ollenkaan. Chilen talvi on myös samankaltainen kuin Skandinaviassa ja lunta sataa melko paljon. Suomi on enemmän omavarainen veden saannin ja metsänhoidon suhteen, eikä ulkopuolisia yrityksiä ole rajojen ulkopuolelta hallitsemassa tuotantoa, kuten Chilessä.

Rodrigo mainitsee muutaman ympäristöongelman Chilessä, kuten maan etäisyyksien suuruuden, hallinnolliset ja taloudelliset ongelmat sekä raskasmetallikaivokset, jotka sairastuttavat ihmisiä kaivosalueilla. Padot eivät ole hyväksi ekosysteemeille alueilla, joista löytyy yhä tuntemattomia lajeja. Merialueilla ongelmia aiheuttavat esimerkiksi kalateollisuuden mereen dumppaamat kuolleet kalat, jotka aiheuttavat mädäntyessään muun merieliöstön menehtymistä. Yksi uusimmista ongelmista on 300 valaan joukkokuolema, johon ei tiedetä vielä syytä.

Rodrigo ottaa myös kantaa ilmastonmuutoksen, jonka hän väittää olevan luonnollinen ilmiö säiden muuttuessa. Hän kritisoi maailman politiikkaa, jonka mukaan ihmiskunta aiheuttaa ilmastonmuutosta. Yhtä mieltä olemme kuitenkin siitä, että taloustilanne heikkenee, jos luonnonvaroja käytetään huolettomasti eikä tuleviin muutoksiin varauduta riittävästi.

Lisätiedot:

Lyhytvideot: https://vimeo.com/user27818958

Aysén films -elokuvayhtiön Facebook-sivut https://www.facebook.com/Ays%C3%A9n-films-1570804956489288/

 

Stella Siitonen

Kirjoittaja on ympäristökasvatuksen ja Talviseuranta-kampanjan harjoittelijana Luonto-Liitossa

KATSO MYÖS