Uusi maa, uusi koti


Sayma Naznin Prova ja Felix Odunayo Omobepade haaveilevat hyvästä elämästä, perheestä ja työstä sekä hyvistä teoista luonnolle, ympäristölle ja ihmisille. 

Sayma on muuttanut Suomeen Bangladeshista ja Felix Nigeriasta. He toimivat vetäjinä Luontoliiton kansainvälisessä Nature Lovers Group -toimintaryhmässä. Sayma ja Felix opiskelevat ympäristöalaa ja kestävää kehitystä Ammattikorkeakoulu Noviassa.

Suomi on nyt kotini

Felix kuvailee Suomea hyväksi maaksi asua. Hän ylistää Suomen korkeatasoista koulutusta ja kehuu tapaamiaan ihmisiä mahtavan ystävällisiksi. Suomalainen luonto kiehtoo Felixiä:

– Täällä luonto on hyvin erilaista verrattuna Nigeriaan. Suomessa on erilaiset vuodenajat, ja on tuntunut hyvältä kokea talvi ja kylmä pakkanen. Täällä olen nähnyt myös elämäni ensimmäistä kertaa lunta. Nigeriassa on ainoastaan kuiva- ja sadekausi. Suomi on nyt kotini!

Saymaa ilahduttaa, että Suomessa luonto on aina lähellä. Hänen kotikaupunkiinsa Dhakaan verrattuna Suomessa on puhdas ilma ja metsäluonto aina lähellä myös Helsingin kaltaisessa kaupungissa.

–  Pidän siitä, että Suomessa kierrätetään ja lajitellaan jätteet. Bangladeshissa jätehuoltoa ei juurikaan ole. Täällä voi juoda huoletta vettä. Bangladeshissa se ei ole mahdollista, sillä vesi on likaista ja se pitää aina keittää ennen juomista, Sayma sanoo.

Turvallisuutta ja tasa-arvoa

Felix ja Sayma sanovat yhteen ääneen, että Suomessa on turvallista olla ja liikkua. Molemmat harmittelevat sitä, että Nigeriassa tai Bangladeshissa ei voi mennä yksin iltaisin ulos turvattomuuden takia.

Felixin mielestä Suomessa myös sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu paljon paremmin verrattuna Nigeriaan.

– Nigeriassa on sukupuolisyrjintää. Lisäksi maassa on valtava ero rikkaiden ja köyhien välillä, Felix harmittelee.

Sayma on ollut yllättynyt suomalaisten täsmällisyydestä.

– Aikakäsitys on Suomessa hyvin erilainen verrattuna Bangladeshiin. Täällä ollaan todella täsmällisiä. Jos sovitaan tarkka kellonaika tapaamiselle, niin se myös tarkoittaa sitä, hän naurahtaa.

Tie Luontoliittoon

Sayma ja Felix löysivät Luontoliiton sattumalta. Sayma tapasi vuosia Luontoliitossa toimineen Riitan bangladeshilaisessa hääjuhlassa Helsingissä. Riitta kertoi Saymalle Luontoliiton toiminnasta saaden Sayman innostumaan.

Sayma houkutteli mukaan opiskelijakaveri Felixin, ja he päättivät käynnistää yhdessä muutaman vuoden hiljaiseloa viettäneen Nature Lovers Group -toimintaryhmän.

– Järjestimme Helsingissä rantojensiivoustalkoot viime syksynä. Talkoisiin osallistui mukava määrä vapaaehtoisia, Sayma muistelee.

Nature Lovers Group on myös järjestänyt Helsingissä Punavuoren vastaanottokeskuksessa luontoaiheisen piirustuskilpailun.

– Lisäksi olemme osallistuneet erilaisiin tapaamisiin sekä kokouksiin ja pääsimme mukaan Educa-messuilla esittelemään Luontoliiton toimintaa. Tulevaisuudessa haluaisin, että ryhmämme tekee metsäretkiä ja vierailuja esimerkiksi kansainvälisiin kouluihin, Felix kertoo.

Luonto tarvitsee puolustajia

Sayman mielestä kiertotalouteen ja kulutustottumuksiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Felix painottaa meriluonnon tärkeyttä ja kuinka merten roskaantumisen torjuntaan on panostettava.

– Suomessakin rannoilla voisi olla huomattavasti parempi jätehuolto, sillä ihmiset viihtyvät meren äärellä. Tämä voisi toimia esimerkkinä koko maailmalle. Kun olimme puhdistamassa rantoja, ne olivat todella roskaisia, Felix kertoo.

Sayma on surullinen siitä, kuinka Bangladeshissa bengalintiikereitä metsästetään laittomasti. Tiikeriä ei suojele edes se, että kyseessä on Bangladeshin kansalliseläin.

Luontoon kohdistuvat vääryydet, kuten laiton metsästys, kalastus ja metsien riistohakkuut, ovat Felixin suurimpia huolia Nigerian luontoon liittyen.

Sayma ja Felix toteavat yhteisesti, että eri maiden hallitusten pitäisi olla tiukempia ympäristön- ja luonnonsuojelussa. He peräänkuuluttavat myös ympäristökasvatusta.

– Nigeriassa ei ole ympäristökasvatusta. Tai jos on, niin se on todella vähäistä, Felix harmittelee.

– Pidän tärkeänä, että ympäristökasvatusta tehdään myös käytännössä, eikä vain opetella kirjasta. Kouluissa pitää olla luontoon ja ympäristöön liittyvää toimintaa, Sayma tähdentää.

Toimintaryhmä kutsuu

– Henkilökohtaisilla valinnoilla on merkitystä samoin kuin päättäjien päätöksillä. Menkää luontoon ja rannoille. Tehkää asioita, jotka eivät vahingoita luontoa, Felix kannustaa.

– Ympäristö on yhteinen kotimme. Pidetään siitä yhtä hyvää huolta kuin niistä kodeista, joissa asumme, Sayma sanoo.

– On tärkeä miettiä tulevia sukupolvia ja jättää heillekin jotain hyvää. Luonto on myös muiden lajien koti ja heilläkin pitää olla rauha elää, Sayma ja Felix summaavat.

– Nature Lovers Group on Luontoliiton kansainvälinen vapaaehtoisten muodostama englanninkielinen toimintaryhmä. Ryhmä on hyvä tapa päästä mukaan luonto- ja ympäristötoimintaan, jos ei osaa vielä suomea, Sayma kertoo.

Nature Lovers Groupin toiminnasta saa lisää tietoa ryhmän Facebook-sivulta. Mukaan ovat tervetulleita kaikki, kaikista kansalaisuuksista.

– Pääasia on positiivinen yhteishenki, ryhmänvetäjät naurahtavat.

 

Teksti Sami Säynevirta

Kuva Merileena Reunanen

KATSO MYÖS