Ota kodinsiivous haltuun!


Siivouksessa pääsee helpoimmalla, kun päättää tavaroille paikkansa ja pitää kodin jatkuvasti siistinä. Tahrojen poisto onnistuu myös ilman voimakkaita, ympäristöä kuormittavia kemikaaleja.

 

– Ympäristöystävällisyys ja helppous liittyvät yhteen. Kun pitää kodin paikat jatkuvasti kunnossa, ei tarvita suursiivouksia eikä ympäristöä kuormittavia vahvoja aineita, neuvoo Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander.

Siivota kuitenkin täytyy terveyden, hyvinvoinnin ja viihtyvyyden vuoksi. Pölyjen pyyhkiminen, imurointi ja ilmastoinnista huolehtiminen auttavat pitämään kodin hengitysilman hyvänä, ja pintojen puhtaanapito esimerkiksi keittiössä pitää terveydelle haitalliset bakteerit poissa. Tavaroiden järjestys helpottaa arkea ja selkeyttää mieltä.

Lähtökohtana hyvä perusjärjestys

Siivouksessa pääsee helpoimmalla, kun puhdistaa tahrat tuoreeltaan ja ylläpitää kodissa hyvää perusjärjestystä niin, että kaikille tavaroille on oma paikkansa. Silloin kodin siistinä pitämiseen riittää 15 minuuttia päivässä.

– Siinä ajassa ehtii siistiä keittiön tasot, laittaa tavarat paikalleen ja tehdä yhden siivousasian esimerkiksi hoitaa tiskit tai imuroida, riippuen tietysti kuinka iso koti on, Silander pohtii.

Näin ei tarvita erillisiä viikkosiivouksia tai suuria kevät- tai joulusiivouksia.

Pölyjen poistamiseen pinnoilta riittää usein kuivalla mikrokuituliinalla pyyhkiminen. Tahrojen poistamiseen tarvitaan kostutettua liinaa ja pesuainetta. Tahrojen poistaminen aloitetaan aina miedoimmilla aineilla, joista siirrytäään vahvempiin, jos tarvitaan.

Käsitiskiaine sopii yleispuhdistusaineeksi lähes kaikkeen. Siitä tehdään samanlainen liuos kuin käsitiskiä varten – muutama tippa ainetta isoon astiaan vettä – ja pinnat pyyhitään siihen kostutetulla liinalla. Mieto käsitiskiainelious on pH-neutraalia, eikä sitä tarvitse erikseen huuhdella pinnoilta pois, jos se ei jätä pintoja liukkaiksi tai tahmaisiksi.

Silander neuvoo käyttämään eri liinoja keittiössä, vessassa ja muissa kodin tiloissa. Liinat on helppoa erottaa toisistaan, kun ne ovat erivärisiä.

– WC-istuimen puhdistamisessa on tärkeintä, että liinaa käytetään vain tähän tarkoitukseen, jotta bakteerit ja lika eivät leviä muille pinnoille. Pöntönpuhdistusliinat kannattaa säilyttää selvästi erillään muista liinoista ja värikoodata.

Rasvalle emästä, kalkille hapanta

Jotkut tahrat tarvitsevat erityistä käsittelyä. Tällaisia ovat esimerkiksi rasva- ja kalkkitahrat. Niiden poistamiseksi täytyy tuntea hiukan siivouksen kemiaa. Rasvatahrat poistetaan emäksisillä aineilla, kalkkikertymät taas happamilla.

Rasvatahroja syntyy etenkin keittiössä. Vaikka monet rasvatahrat lähtevät käsitiskiaineella, joihinkin voidaan tarvita järeämpiä aineita. Ympäristöystävällisiä rasvatahrojen poistoon sopivia emäksisiä aineita ovat esimerkiksi mäntysuopa ja sooda. Mäntysuopa on saippualiuosta, jossa on vettä, lipeää ja mäntyöljyä, ja se sopii esimerkiksi uunin puhdistukseen.

Ruokasoodalla taas voi puhdistaa pinttyneitä tahroja esimerkiksi astioista. Sooda on vahvasti emäksistä, joten siitä tehtyä vesiliuosta voi käyttää rasvaisten pintojen, kuten pinttyneen keraamisen lieden, puhdistukseen. Soodaa voi myös ripotella suoraan esimerkiksi pinttyneeseen kahvi- tai teekuppiin ja hangata kevyesti liinalla.

Happamista aineista ympäristöystävällisimpiä ovat sitruuna ja etikka, joita voi käyttää kalkkitahrojen poistoon sellaisenaan tai veteen laimennettuna. Kalkkisaostumia syntyy pinnoille kaikkialla, missä käytetään vettä.

Ensin pinta pyyhitään happamaan liuokseen kastetulla liinalla ja sitten huuhdellaan pelkkään veteen kastetulla liinalla. Etikalla tai sitruunalla voi näin puhdistaa myös ikkunoita ja muita lasipintoja.

Aina ei tarvitse tehdä liuoksia. Huudella silti täytyy.

– Kalkkeumia voi puhdistaa kylpyhuoneen laatoista esimerkiksi leikkaamalla sitruunan puoliksi ja hankaamalla sillä, Silander vinkkaa.

Vessanpönttö ja viemärien tukkeumat

Wc-pöntön puhdistukseen ja viemärien avaamiseen käytetään usein turhan vahvoja kemikaaleja.

– Viemärin avaamista kannattaa ensin kokeilla soodalla ja etikalla ennen kuin lähtee ostamaan vahvempia putkenavaaja-aineita, Silander neuvoo.

Soodalla ja etikalla viemäri avataan kaatamalla sinne ensin desilitra soodaa, sitten kaksi desiä etikkaa. Kun kuplinta muutaman minuutin päästä lakkaa, lasketaan hanasta kuumaa vettä päälle.

Pinttyneen lian puhdistamiseksi vessanpöntöstä voi tehdä niin sanotun wc-pommin: sitruunahaposta ja ruokasoodasta muotoillun kapselin, jonka voi pudottaa pönttöön ennen puhdistamista.

– Marttojen ohjeesta syntyy kerralla 16 kappaletta wc-pommeja, eli ei se ole niin iso vaiva kun kerran tekee. Toki voi myös vain annostella pönttöön 1 rkl soodaa ja 1/2 rkl sitruunahappoa ja antaa vaikuttaa viisi minuuttia ennen pesua.

 

Lisää siivousneuvoja Marttojen nettisivuilla: martat.fi

 

Teksti: Miia Vistilä

Kuvitus: Maria Leskinen

 

 

 

KATSO MYÖS