Mummoillen: Kikherneen joulu


Teksti ja kuvat: Kaisa Illukka

Kikhernetölkistä on moneksi: herneistä voi tehdä pataruokaa, mureketta, falafeleja tai nopeasti valmistuvia ja varioitavia hummuksia. Myös säilykeliemi eli aquafaba otetaan talteen ja siitä vatkataan jälkiruuaksi kuohkeat marenki-pavlovat, jotka toimivat myös joulupöydän keskustelunaiheena: ”Kuinka ihmeessä säilykeliemestä saa tällaista!?” Ja lopuksi itse purkki: pahvitetraa voi käyttää kynttilöiden tai saippuoiden valumuottina (Itsetehdyt joululahjat! Kynttilänpätkien hyötykäyttö!), metalliversiosta* puolestaan saa naulalla ja vasaralla rei’ittämällä kivan kynttilälyhdyn. Kyky olla heittämättä mitään hukkaan tuntuu nykyisin jopa uhanalaiselta taidolta, mutta kikhernepurkin kanssa sitä voi jälleen harjoitella!

*Kannustettakoon kuitenkin ostamaan ekologisempi pahvipurkki.

 

Pikkupavlovat puolukoilla ja joulukinuskilla eli iloista joulua kanoille!

(n. 9 kpl, sen verran mahtuu pellille kerralla)

Marengit

  • 1 dl säilykekikherneiden nestettä
  • 1 dl sokeria
  • (1 tl sitruunamehua)

Valuta kikherneiden neste kulhoon ja vaahdota se sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Lisää sokeria (ja sitruunamehua) vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää eli toiset 5 minuuttia. Kallista kulhoa: vaahto on valmista eli tarpeeksi jämäkkää, kun se ei valu yhtään.

Levitä lusikalla uuninpellille levitetylle leivinpaperille halkaisijaltaan 10 cm:n kiekkoja, joiden reunat ovat keskustaa korkeammalla. Jätä kiekkojen väliin hieman leviämisvaraa.

Paista eli kuivata marenkeja 100-asteisen uunin keskitasolla noin 1 t 30 min. Sammuta uuni ja anna marenkien kuivua jälkilämmössä vielä 1–2 tuntia. Valmiit marengit ovat keveitä ja irtoavat leivinpaperista. Jos valmiit, kuivat marengit kostuvat eli sitkistyvät huoneenlämmössä, voit ennen käyttöä kuivata niitä uudestaan tunnin verran.

Täyte

  • 1 tlk vaahtoutuvaa kookos-, soija- tai kaurakermaa
  • (vaniljasokeria)
  • puolukoita
  • kinuskikastiketta*

* Vegaaninen kinuskikastike: 2 dl kaura- tai soijakermaa, 2 dl fariinisokeria, ½ tl kanelia, 1 rkl vegaanista margariinia. Keitä fariinisokeria ja kermaa kattilassa tasaisesti sekoitellen noin 15 minuuttia. Seos on valmis, kun se muuttuu sakeaksi. Lisää joukkoon kaneli ja margariini.

Vaahdota kerma ja mausta se halutessasi vaniljasokerilla. Täytä marengit kermavaahdolla ja puolukoilla, valuta päälle kinuskikastiketta. Koristele marenki- tai piparimuruilla ja puolukanlehdillä.

Hummus pukeutuu jouluun

Kikhernepurkin nesteet on käytetty, ja jäljellä ovat itse herneet. Hummuksen perusohjetta voi varioida sekä suolaiseen että makeaan suuntaan maustetta vaihtamalla. Hummus sopii leipien, keksien, hedelmälohkojen, kuivattujen hedelmien tai juuressipsien seuralaiseksi, pikkujoulu-snäkseistä jouluaterian alkupaloihin.

Appelsiinihummus

  • 1 tlk kikherneitä
  • ½ dl appelsiinin mehua
  • appelsiinin kuorta raastettuna
  • ¼ tl juustokuminaa
  • ¼ tl jauhettua korianteria
  • ¼ tl suolaa
  • mustapippuria
  • 2 tl tahinia eli seesamitahnaa
  • ½ dl oliiviöljyä

Huuhtele ja valuta kikherneet. Purista appelsiinista mehu ja raasta kuori terävällä raastimella (älä raasta kitkerämpää valkoista osaa). Sekoita kaikki aineet sauva- tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarpeen mukaan appelsiinimehua ja oliiviöljyä mieleisesi koostumuksen saadaksesi.

Makea maapähkinähummus

  • 1 tlk kikherneitä
  • 3 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 2–4 isoa, pehmeää ja kivetöntä taatelia
  • 3 rkl makeuttamatonta kasvimaitoa
  • 2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
  • (1 ½ tl kanelia)

Huuhtele ja valuta kikherneet. Soseuta kaikki aineet sauvasekoittimella tasaiseksi.

KATSO MYÖS