Mummoillen: Helpot vegaaniset juhlakakut


Teksti ja kuvat: Kaisa Illukka.

Juhlavalmistelut vievät aikaa, mutta näillä ohjeilla voi oikaista hieman ainakin kakkuosastolla. Vaihtamalla viljatuotteet gluteenittomiin vaihtoehtoihin kakut sopivat useimmille vieraille, ja tuskinpa kukaan edes tunnistaa näitä vegaanisiksi. Testaa vaikka!

Minttusuklaamoussekakku (12–15 herkkusuulle)

Pohja:

  • 200 g keksejä, esim. kaura- tai oreo-keksejä
  • 50 g margariinia

Täyte:

  • 4 dl soija- tai kauravispikermaa
  • 1 prk vegaanista tuorejuustoa
  • 250 g tummaa suklaata
  • ½ dl kaakaojauhetta
  • 1,5 dl Marianne-rouhetta

Kuorrutus:

  • 1 dl soijavispiä
  • 50 g tummaa suklaata

Koristeluun: syötäviä kukkia ja suklaarouhetta

Tee ensin pohja. Murskaa keksit joko kulhossa survimella painellen tai tehosekoittimessa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele muruseos irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjalle tasaisesti. Laita hetkeksi jääkaappiin kovettumaan.

Tee sitten täyte. Paloittele ja sulata suklaa varovasti joko mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa. Anna jäähtyä hetki. Vaahdota kasvikerma. Vatkaa joukkoon tuorejuusto, siivilöity kaakaojauhe, sulatettu suklaa sekä Marianne-rouhe. Huomaa, että seos alkaa jähmettyä ja muuttua moussemaiseksi välittömästi, mutta se ei vaikuta kakun rakenteeseen. Kaada seos irtopohjavuokaan murupohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Laita jääkaappiin kuorrutteen tekemisen ajaksi.

Tee kuorrute. Sulata kerma ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada valmis suklaakuorrute jähmettyneen, irtopohjavuoasta irrotetun kakun päälle, valuta kuorrutetta hieman reunan yli. Koristele suklaarouheella ja kukilla.

Voileipäkakku (25 vieraalle)
  • 24 palaa isompaa paahtoleipää
  • 3–4 dl kauramaitoa kostutukseen

Täyte 1: paprika-hummus

  • 1 prk (275 g) maustamatonta hummusta
  • 1 keltainen paprika

Hienonna paprika ja sekoita hummuksen joukkoon.

Täyte 2: tomaatti-papu

  • 1 prk (230 g) säilöttyjä, käyttövalmiita kidneypapuja
  • 4 aurinkokuivattua tomaattiviipaletta öljyssä + purkin öljyä
  • Rouhittua mustapippuria

Saksi tomaatit huuhdottujen papujen joukkoon, lisää hieman öljyä. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tahnaksi, lisää tarvittaessa öljyä notkistamaan tahnaa. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa.

Täyte 3: Kurkku-tuorejuusto

  • 2 prk vegaanista kurkkutuorejuustoa (tai esim. yrtti)
  • 1 tuore kurkku

Leikkaa kurkku pitkittäin halki ja neljään osaa. Poista vetinen keskus eli siemenet. Hienonna kurkku pieniksi paloiksi ja sekoita tuorejuuston joukkoon.

Pinnalle ja koristeeksi:

  • 2 dl vegaanista majoneesia
  • 3 dl Kaurafraichea tai -tuorejuustoa
  • Persiljasilppua (1 persiljaruukku)
  • Itu- tai minisalaattisekoitusta tai villiyrttejä kuten vuohenputken ja maitohorsman nuoria versoja
  • Pikkutomaatteja
  • Retiisejä
  • Suolapähkinöitä

Valmista ensin täytteet ja laita ne jääkaappiin odottamaan kakun kokoamista. Leikkaa paahtoleipäviipaleiden kovat reunat pois.

Aseta aina kuusi viipaletta tiiviisti vieri viereen per kerros. Kostuta jokaisen kerroksen leipäviipaleita erityisesti niiden reunoilta: sivele kasvimaitoa sudilla tai lusikalla. Voileipäkakun tulee olla mehevä, vaikka se imeekin kosteutta täytteistä. Vuorottele leipä- ja täytekerroksia, päällimmäiseksi tulee leipäkerros. Levitä täytettä aina niin, että reunaan jää vajaa sentti ilman täytettä, näin se ei pursua painon alla pois. Kun kaikki kerrokset on koottu, kostuta vielä päällimmäiset leivät, aseta kakun ympärille foliota tai muovipussi sekä tasainen paino. Laita kakku muutamaksi tunniksi tai yön ajaksi jääkaappiin.

Jos kakun reunat ovat ennen koristelua epätasaiset, leikkaa ne tasaiseksi sahateräveitsellä. Myös välistä pursuavaa täytettä voi tasoittaa. Tee kuorrute: sekoita fraiche ja majoneesi keskenään ja levitä tasaisesti voileipäkakun reunoille ja päälle. Painele persiljasilppu varovasti reunoille ja koristele haluamallasi tavalla.

 

KATSO MYÖS