10 podcastia maailmantuskaan ja tiedonjanoon


Ympäristön ja ilmaston tila herättää monissa ihmisissä ahdistuksen sekä toivottomuuden tunteita, sillä kukaan ei voi välttyä toinen toistaan synkemmiltä raporteilta ja uutisilta. Toisaalta kiperät kysymykset ovat herättäneet monissa sammumattoman tiedonjanon: vastauksia kestävämpään kuluttamiseen, energiakysymyksiin sekä ympäristö- ja ilmastoasioihin haetaan herkeämättä. Lukemisen sijaan tietoa ja vinkkejä kestävämpään elämään voi nyt myös kuunnella tuntikaupalla! Kasvava podcastien eli kuunneltavien digitaalisesti jaettavien sarjojen suosio on tuonut mukanaan laajenevan kattauksen myös kestävään elämäntyyliin, ilmastoon, luontoon ja ympäristökysymyksiin painottuvia jaksoja. Nyt esittelyssä on kymmenen suomen-, englannin- ja ruotsinkielistä podcastia, joihin jokaisen kannattaisi tutustua.

Teksti: Juuli Lehtinen. Kuvitus: Maria Leskinen

1. Nollahukka 

Nollahukka-podcast on tunnetuksi nousseen Nollahukka-blogin kirjoittajien, Otso Sillanaukeen ja Aino Kämäräisen luotsaama podcast kestävämmästä elämästä. Sarja painottuu kulutus- ja zero waste -teemoihin, mutta tänä vuonna julkaistussa podcastissa puhutaan rennossa hengessä laajemminkin ympäristö- ja ilmastokeskustelun ytimessä olevista aiheista hostien ja välillä myös vaihtuvien vieraiden voimin.

Suosittelemme lämpimästi podcastin neljättä jaksoa, jossa trashionista, ekologisen kuluttamisen ja tee-se-itse -muodin puolestapuhuja Outi les Pyy, esittelee kestävän kuluttamisen tueksi suunniteltua arvohierarkiaa.

Podcast on kuunneltavissa ainakin Spotifysta ja SoundCloudista.

 

2. Valot päälle

Valot päälle -podcast käsittelee ympäristöä ja ilmastoa energiakeskeisestä näkökulmasta. Podcast on jatkumoa toisen isäntänsä energiatekniikan diplomi-insinööri Tuomas Vanhasen samaa nimeä kantavalle kirjalle. Vanhasen kanssa podcastia isännöi toinen energia-alan ammattilainen, Pentti Itkonen. Useimmissa jaksossa mukana on teemaan uutta näkökulmaa tuova vierailija.

Toimitus suosittelee kolmatta jaksoa, jossa sukelletaan elämän suurten kysymysten äärelle filosofi, tietokirjailija ja tutkija Frank Martelan kanssa.

Podcast on kuunneltavissa muun muassa SoundCloudista, Apple Podcasteista sekä osoitteesta player.fm.

 

3. Ympäristödialogeja

Ympäristötiedon foorumin Ympäristödialogeja-podcasteissa vaihtuvat keskustelijavieraat ottavat käsittelyyn globaaleja ympäristökysymyksiä ja kotimaisia ongelmakohtia. Vuosina 2017–2018 julkaistut jaksot ovat nauhoitteita Ympäristödialogeja-keskustelutilaisuuksista, joissa jokaisessa keskustelijoina on joukko alansa osaajia.

Suosittelemme jaksoa nimeltä ”Miten päättäjä puhuu luonnosta?”, joka antaa kuuntelijalleen uutta perspektiiviä politiikkaan.

Podcast on kuunneltavissa ainakin SoundCloudista.

  

4. Tulevaisuus hanskassa

Tulevaisuus hanskassa on Ylen ympäristö- ja ilmastoaiheinen podcast, joka on osa 2017 toteutettua Tehtävänä tulevaisuus -hanketta. Palkitun freelance-toimittaja Jari Hanskan vetämä faktapainotteinen podcast pureutuu päivän polttaviin kysymyksiin ilmaston ja ihmiskunnan tulevaisuudesta vaihtuvien asiantuntijavieraiden kanssa. Podcast tarjoilee haastattelujen lomassa mielenkiintoisia tulevaisuuden näkymiä ilmastonmuutoksen muokkaamasta maailmasta ääninäyttelijöiden luomissa katkelmissa.  Tämä podcast tuo toivoa ja kahmalokaupalla lääkettä ahdistukseen, sillä fokus on voivottelun sijaan ratkaisuissa!

Tästä podcastista suosittelemme erittäin perustavanlaatuista jaksoa: ”Me kuollaan kaikki”.

Podcast on kuunneltavissa Yle Areenasta.

 

5. Puhekupla

Puhekupla on Vihreä lanka -lehden poliittinen podcast, joka ottaa kantaa tärkeisiin yhteiskunnallisiin päätöksiin ja ajankohtaisiin aiheisiin myös ympäristönäkökulmasta. Edelleen pyörivässä, vuonna 2015 alkaneessa podcastissa näkemyksiään jakavat Vihreän langan päätoimittaja, politiikan toimittaja, ilmastotoimittaja sekä vierailevat asiantuntijat.

Toimitus suosittelee jaksoa ”Ilmastoraportti, talouskasvu, keskustatunneli ja demokratia”, joka iskee juuri tämänhetkisen yhteiskunnallisen keskustelun ytimeen.

Podcast on kuunneltavissa esimerkiksi SoundCloudista, Apple Podcasteista sekä osoitteesta podtail.com.

 

6. Ruokakupla

Ruokakupla on nimensä mukaisesti ravitsemukseen keskittyvä podcast, joka käsittelee ympäristöystävällisiä ruokavaliota. Ruoka on suuri osa elämäämme ja hiilijalanjälkeämme, joten ympäristökeskustelussa on syytä kääntää katseensa myös ravitsemukseen. Studiossa toimittaja Noora Shingler ja kokki Ossi Paloneva pohtivat, miksi syöminen tuntuu nykyisin entistä kimurantimmalta ja mitä meidän oikeastaan kannattaisi syödä.

Toimituksemme suosittelee podcastin viidettä jaksoa, joka käsittelee aina ajankohtaista hävikkiä ja sen välttämistä.

Podcast on kuunneltavissa ainakin osoitteesta podtail.com

 

 7. #LukePodcast

Luonnonvarakeskuksen podcastissa asiantuntijat puntaroivat muun muassa ympäristöystävällistä ravitsemusta, palloamme uhkaavaa muoviongelmaa sekä köyhtyvää biodiversiteettiä. Asiapitoiset ”Näin tutkimukseni on muuttanut maailmaa” -jaksot raottavat kuulijoille verhoa myös tutkimusprosesseihin ilmiöiden taustalla.

Toimituksen vahva suositus tästä podcastista on mielenkiintoinen jakso, joka kantaa nimeä ”Muovin Jekyll ja Hyde – miten muoviongelmaa voidaan ratkaista?”.

Podcast on kuunneltavissa ainakin SoundCloudista.

 

8. Sustainable World Radio: Ecology and Permaculture Podcast

Englanninkielinen Sustainable world Radio: Ecology and Permacultre -podcast on asiantuntijavieraineen laadukas ja informatiivinen podcast niille, jotka haluavat sekä oppia lisää ilmasto- ja ympäristöongelmista että kehittää samalla kielitaitoaan. Vuonna 2004 alkaneessa podcastissa riittää kuunneltavaa ahkerallekin kuuntelijalle, sillä jaksoja on vuosien varrella julkaistu huomattava määrä.

Toimituksemme suosittelee jokaiselle jaksoa ”Earth Care: How Connecting with Nature Can Change Your Life”, joka sisältää mielenkiintoisia huomioita luontosuhteesta.

Podcast on kuunneltavissa esimerkiksi Apple Podcasteista sekä osoitteesta player.fm.

 

9. BBC Earth Podcast

Uutisjätti BBC:n oma englanninkielinen podcast tarjoaa tieteellisiä ja yhteiskunnallisia keskusteluja maailmasta sekä luonnosta. Podcast sisältää runsain mitoin tietoa, joka auttaa meitä ymmärtämään ympärillämme olevia ilmiöitä pintaa syvemmältä. Äänessä ovat podcastin emännät Emily Knight sekä Becky Ripley vierailevien asiantuntijavieraiden kera.

Suosittelemme kaikille omaan elämäänkin inspiraatiota antavaa jaksoa ”Speeding Up and Slowing Down”.

Podcast on kuunneltavissa muun muassa Spotifysta sekä Apple Podcasteista.

 

10. Klotet i Vetenskapsradion

Klotet i Vetenskapsradion on ruotsalainen suosittu ympäristöaiheinen podcast, joka ruotii raikkaalla otteella aikamme suuria pulmia ja kysymyksiä. Marie-Louise Kristolan luotsaamia podcastjaksoja julkaistaan edelleen viikoittain, ja niiden tekemiseen onkin mahdollista osallistua esimerkiksi lähettämällä toimitukseen omaa mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Toimituksemme suosittelee jaksoa ”Upp till kamp för insekterna!”, joka sisältää paljon kiehtovaa tietoa hyönteisten merkityksestä ekosysteemeille.

Podcast on kuunneltavissa esimerkiksi Spotifysta, Apple Podcasteista sekä osoitteesta podtail.com.

 

KATSO MYÖS